Coaching și cele șase nevoi fundamentale umane

Imediat ce m-am lovit de conceptul de Powerful Coaching Question – cred că așa de fascinat de un subiect anume nu mai fusesem din vremea când scriam viruși în assembler – am început să mă întreb cum ar arată, pentru fiecare interlocutor în parte, acea întrebare care i-ar aprinde proverbialul bec în cap. Cum eram deja familiar cu modelul nevoilor fundamentale umane utilizat de Tony Robbins:

{

 1. Siguranță,
 2. Varietate (nesiguranță),
 3. Importanță,
 4. Dragoste și apropiere afectivă,
 5. Creștere personală,
 6. Contribuție.

},

am început să mă gândesc la o modalitate de a combina cele două elemente, întrebările specifice de coaching și cele șase nevoi fundamentale. Găsiți în continuare câteva concluzii personale pe marginea acestui subiect.

Siguranță

Ce își dorește o persoană care pune siguranța pe primul loc? Legi și reguli care să transforme lumea într-un loc predictibil, ar putea fi un răspuns posibil.

Să-i dăm ocazia lui Picasso, bine-cunoscutul nostru asistent, să ne spună în ce fel este lumea greșită și cum poate fi ea reparată:

 • Picasso, dacă te-ai afla în posesia unei lămpi fermecate, cum i-ai cere duhului să repare ce se petrece în jur?
 • (apoi, după ce a rezolvat încălzirea globală și restul problemelor majore ale omenirii) Mai exact, în cazul tău particular, ce i-ai cere să facă?

Un aspect pe care l-am întâlnit în practică legat de rezolvările magice (personaje de poveste care vin în ajutor și rezolvă problemele) este acela că interlocutorul pare mai dispus să răspundă la întrebarea de natură personală – Mai exact, în cazul tău particular, ce i-ai cere să facă? – dacă prima dată s-a concentrat asupra unor probleme ce nu îl vizau în mod direct.

Varietate

ÎI dăm ocazia lui Picasso să viseze cu ochii deschiși:

 • Ce ar trebui să se întâmple pentru ca viața ta să se transforme în aventura pe care ți-ai dorit-o din totdeauna?

Importanță

Sunt suficient de puternice luminile rampei ce cad pe Picasso?

 • Pe o scară de la 1 la 10, cât de apreciat te simți la muncă/acasă/în grupul tău de prieteni?

Dragoste și apropiere afectivă

Prezența unui lucru poate fi evaluat la fel de bine și prin absența lui:

 • Ce te apasă, ce nu te lasă să fii tu însuți?

Ca o notă de avertizare, puneți o întrebare centrată pe partea negativă doar dacă este evident că așa stau lucrurile și doar pentru a orienta discuția către găsirea unei soluții. Cinci minute pe petrecute ca să ne plângem de starea grea în care ne găsim sunt cinci minute în care n-am căutat o soluție pentru a ieși din ea.

Creștere personală

Se află Picasso acolo unde crede el că ar trebui să se afle din punctul de vedere al dezvoltării personale?

 • Există ceva care te ține în loc, care nu te lasă să fii acolo unde simți tu că ar trebui să te afli?

Contribuție

Dacă bănuim că Picasso pune nevoia de a contribui la binele general pe primul plan, atunci am putea să îl întrebăm:

 • Este ceva ce te întristează la cum decurg lucrurile în cercul tău?

Deși întrebarea de mai sus (ca și cealaltă de dinaintea ei) a fost una la care se poate răspunde cu “da” sau “nu”, este puțin probabil ca Picasso să răspundă monosilabic, ci va veni cu o continuare consistentă; am formulat-o astfel deoarece nu vrem să îl “programăm” pe Picasso să se simtă trist, ceea ce ar fi posibil dacă am merge la “sigur”:

 • Ce te întristează la cum decurg lucrurile în cercul tău?

Această întrebare, ca toate cele care se axează pe latura negativă a situației, tind să plaseze interlocutorul într-o zonă lipsită de forță – poate lui Picasso nici prin gând nu îi trecea să se simtă trist, dar acum, dacă omul înțelept de își zice coach este atât de sigur că el, Picasso, este trist, atunci musai să fie adevărat… iar dacă stă mai bine să se gândească, normal că este trist. De exemplu, numai alaltăieri – ca să nu mai zicem de prăpădul de luna trecută…

Cam atât cu notițele personale pe marginea îmbinării dintre întrebările de coaching și cele șase nevoi fundamentale umane. Dacă vreți să aflați mai multe despre modelul lui Tony Robbins, vă recomand să urmăriți prezentarea pe care a avut-o la TED (și unde a avut ocazia să îl aibă în sală pe Al Gore). O adevărată demonstrație de virtuozitate din partea unui speaker de talia lui Robbins.

Iar dacă sunteți interesați să studiați o introducere detaliată privind întrebările specifice de coaching, vă recomand materialul pus la dispoziție de metasysteme, care depășește cu mult nivelul unei simple introduceri în conceptul de coaching prin întrebări specifice.

Share with your friends


Submit