Cât vorbim și cât muncim când lucrăm Agile

Agile este ca jogging-ul. Cu cât vorbești mai mult despre el, cu atât de îndepărtezi mai mult de partea aplicativă. Trist, dar din păcate, adevărat.

De exemplu, dacă ai o oră la dispoziție și o pui de o prezentare în care arăți cinci moduri de a realiza o retrospectivă, ai vorbit despre Agile. În schimb, dacă ai folosit respectiva oră pentru a îmbunătăți lucrurile (fie și doar cu puțin) în echipa ta, atunci fost Agile.

Că lucrați într-un mediu Agile sau nu, vă propun un exercițiu. Stabiliți de comun acord cu întreaga echipă asupra unei zile anume și ieșiți împreună în pauza de masă. Luați cu voi câteva post-it-uri, un mănunchi de pixuri și mergeți într-un loc unde să vă facă plăcere. Dacă rechiziționați sala de consiliu, atenție să nu urmeze după voi vreo întâlnire importantă. Experiența spune că mirosul de pizza are nevoie de surprinzător de mult timp pentru a ieși dintr-o cameră ventilată cu aer condiționat.

Așteptați-i pe colegii voștri să se așeze, dați-le bilețelele și pixurile și începeți cu o întrebare deschisă:

Dacă ar fi ca un singur aspect în proiectul/echipa noastră să se îmbunătățească cu puțin, care ar fi cel ce ar aduce cele mai mari beneficii?

Așteptați-i să termine de scris, apoi oferiți fiecărui participant două minute după ceas în care să-și susțină punctul de vedere, anume de ce acel aspect, dacă s-ar îmbunătăți, ar aduce cele mai mari beneficii echipei (și care ar fi ele). Regula este unul vorbește, ceilalți ascultă; nimeni nu întrerupe pe nimeni. Faceți astfel și veți evita dezbaterile sterile.

Adunați post-it-urile, apoi dați-le din mână în mână, rugând fiecare participant să bifeze cu o bulină subiectul care i se pare a fi cel mai important. În caz de balotaj (aveți mai multe subiecte care au întrunit punctaj maxim), păstrați-le doar pe acestea și mai votați o dată. Continuați până obțineți unul sigur.

De comun acord, stabiliți durata unui ciclu de îmbunătățire (de obicei, o săptămână) și vedeți ce puteți face în timpul hotărât. De exemplu: “Să clarificăm trei user stories”, “Să adăugăm cinci teste automate”, “Să refactorizăm modulul de login” etc. Ca notă de avertizare, nu luați mai mult decât știți că puteți face. Decât să vă propuneți mult și să faceți puțin, preferați să fie invers. În loc să ziceți 10 și să faceți chinuit un 9, preferați să ziceți 5 și să faceți cu drag și cu plăcere un 7. Succesul este ca un mușchi. Cu cât îl duci mai des la sală, cu atât devine mai puternic și te servește mai bine.

Pentru ca o inițiativă de acest gen să reușească este nevoie (obligatoriu) ca două condiții să se îndeplinească:

  • Să existe un topic owner – tipul ăla agasant care, atunci când trece pe lângă biroul tău, se găsește să te întrebe în ce stadiu ești, ajutându-te să te ții de ce ai promis.
  • Fiecare membru al echipei să se implice în îmbunătățirea subiectului ales. Dacă cineva nu poate fi implicat din punct de vedere tehnic, există oricând munci mai puțin glorioase (răspuns la emails, scris documentație, înregistrat screencasts și multe altele) prin care îi poate ajuta pe ceilalți.

Dacă nu se ivește imediat cineva care să preia rolul de topic owner, insistați până când cineva se oferă. Un tren fără o locomotivă stă pe loc, nu merge nicăieri.

În zilele care urmează, discutați la daily și despre subiectul nou apărut, fiecare membru al echipei oferind un status despre cum merg lucrurile cu contribuția lui/ei.

Când simțiți că subiectul a ieșit din zona roșie, propuneți o nouă întâlnire de continuous improvement (pentru că despre asta este vorba, sunt convins că v-ați dat deja seama) și repetați procesul pentru a alege o nouă direcție de îmbunătățire.

În încheiere, să recapitulăm întreg exercițiul:

  • De comun acord cu echipa, identificați un topic din activitatea voastră care, dacă s-ar îmbunătăți fie și doar cu puțin, ar genera cele mai benefice efecte.
  • Stabiliți durata ciclului de îmbunătățire (recomandabil o săptămână).
  • Detaliați ce îmbunătățiri se pot face în timpul pe care îl aveți la dispoziție (atenție să nu vă angajați la mai mult decât puteți face).
  • Facilitați identificarea unui topic owner.
  • Facilitați ca fiecare dintre voi să contribuie cu ceva la respectiva îmbunătățire.
  • Discutați la daily despre statusul contribuțiilor individuale.
  • Când subiectul identificat a ieșit din zona critică, stabiliți o nouă întâlnire.
  • Începeți întâlnirea cu o scurtă retrospectivă – Ce lecții folositoare am tras din cele petrecute? – apoi treceți la identificarea unei noi direcții de îmbunătățire.

De ce merită să faceți exercițiul? De ce să vă dați de unii singuri de lucru, atunci când nu v-o cere nimeni?

Pentru că ne cunoaștem propriul interes, v-ar răspunde cei care deja procedează astfel. Ne place să venim cu drag la muncă și înțelegem că atunci când vrei ceva, trebuie să muncești pentru a-l avea. Lucrurile bune pur și simplu nu cad din cer, trebuie să te zbați pentru ele.

Share with your friends


Submit